Alla inlägg den 19 januari 2008

Av Gary Larsson - 19 januari 2008 10:21


Har du tålamod eller kan skaffa dig den egenskapen, så ska du veta att det är nyckeln till framgång. Att försöka stressa eller pressa fram framgång eller resultat är oerhört vanskligt för att inte säga omöjligt.


Skulle du nu tycka attans jag har ju inget tålamod, så kan du faktiskt skaffa dig den egenskapen. Detta är sant för Gunde Svan har ju sagt att "ingenting är omöjligt", även om du nu kan tycka att det finns saker som kan te sig omöjliga, så sätt dessa i ett längre perspektiv. Du kommer då fram till paradoxen att "Det omöjliga tar bara lite längre tid".


För att lyckas med din tålamodsträning behöver du först ordna de basala behoven, d v s vara utvilad, ha bra blodsockernivå och ha tid. Det är alltid lättare att lyckas om du får en bra start, så utsätt helst inte ditt tålamod för prövning när dina basala behov inte är täckta.


Tränar du dessutom mentalt, alltså att tänka de tankar du vill tänka och behöver tänka i olika situationer är du på väg. Förstärk t ex alla gånger ditt tålamod prövades och höll genom att tänka på dessa istället för att tänka på de gånger de inte höll och du gjorde. Föreställ dig hur du vill göra eller känna när du t ex hamnar bakom en trafikant som i ditt tycke kör bedrövligt långsamt. Tänker du denna tanke tillräckligt många gånger kommer du att svära mindre över den andre trafikantens oförmåga att köra bil.


Förbered dig på att det kan ta tid, vissa saker tar helt enkelt tid, men ge inte upp utan håll dig till din plan och du kommer att lyckas 


Jag har ägnat hela höstterminen åt att bringa ordning i idrottshallen med en klass och nu till vårterminen har den äntligen kommit. Klassen har landat höstterminen under jullovet och nu gjort sina bästa lektioner någonsin tillsammans. Så himla skönt för visst har det känts motigt och hopplöst ibland, men jag vet ju någonstans att jag kommer att lyckas om jag tålmodigt arbetar utiffrån min plan. Jag har haft min bild klar över hur jag vill att lektionerna ska fungera och hela tiden försökt styra klassen mot den bilden. Nu är vi där.





Av Gary Larsson - 19 januari 2008 09:56

Kan låta tufft, men jag har provat att äta frukost innan och det är värre, i alla fall om passet börjar kl 0700. Jag ska inte gå in i detalj på vad som händer men magen är inte pigg på det upplägget.


Idag var jag lite tidsbegränsad, så det fick bli effektivt. Ordinär insimning på 400 m, den går inte att rucka på, i det avseendet har åldern tagit ut sin rätt. När jag var yngre kunde jag bara dra igång utan nämnvärd uppvärmning.


Sedan var det dags ... paddlar på (plastskiva som gör att du får med mer vatten varje simtag) och dolme på plats (flytboj jag har mellan låren för att ej använda benen). Starttid 1 minut 30 sek. Det innebär att jag får vila det som är kvar upp till 1,30 efter att ha simmat 100m, vilket idag gav ca 10 sek vila. Hade först tänkt 10 x 100, men hittade en bra ansträngningsnivå så det blev faktiskt dubbla antalet och det trots att armar och axlar fått sig en överdos av träning i går.



Ovido - Quiz & Flashcards